Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Agnes O. Maciej Tyszka Miroslaw Bartkowski PeterK76 Koć JanCw (2776 niezalogowanych)
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
anetapolak napisał:
[quote]Hilton napisał:
Simmon napisał:
anka1988 napisał:
gdzie uzyskam akt urodzenia z apostille?

Ja dostałem z MSWiA Z Warszawy.
Oczywiście płatne.

Akt urodzenia z apostille???? A po co?
Akt urodzenia wydaje kazdy urzad stanu cywilnego na druku europejskim, ktorego nie trzeba tlumaczyc. Otrzymuje sie to gratis, wystarczy powiedziec ze akt urodzenia jest potrzebny do rodzinnego w Norwegii.[/quote/]

nie spotkałam się z darmowym aktem urodzenia w USC - żadnej różnicy nie robi fakt, iż dokument potrzebny jest do rodzinnego w NO

A po to by nie załatwiać tego dwa razy, jak są już w kraju!
Jak nie chce to moze nie miec wogle aktu urodzenia i liczyć na to ze urzędnik sie nie upomnii!!!

..a po ente do skattu i tak tego zażądają! ale, nie bo po co.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
anetapolak napisał:
[quote]Hilton napisał:
Simmon napisał:
anka1988 napisał:
gdzie uzyskam akt urodzenia z apostille?

Ja dostałem z MSWiA Z Warszawy.
Oczywiście płatne.

Akt urodzenia z apostille???? A po co?
Akt urodzenia wydaje kazdy urzad stanu cywilnego na druku europejskim, ktorego nie trzeba tlumaczyc. Otrzymuje sie to gratis, wystarczy powiedziec ze akt urodzenia jest potrzebny do rodzinnego w Norwegii.[/quote/]

nie spotkałam się z darmowym aktem urodzenia w USC - żadnej różnicy nie robi fakt, iż dokument potrzebny jest do rodzinnego w NO

To zle pytalas, albo jestes ulomna i nie potrafilas sie upomniec o swoje.
Ja w ciagu kilku lat tutaj potrzebowalam akty urodzenia dzieci do zalatwienia roznych spraw. Moja mama w PL za kazdym razem szla do USC i mowila ze potrzebuje akty urodzenia wnukow na druku europejskim do rodzinnego(chociaz byly potrzebne do czegos innego) w Norwegii, dla corki. I nigdy nikt nie powiedzial ze nie wyda i nigdy nie zapalcila nawet zlotowki, bo to jest gratis do rodzinnego. Amen.

@Simon, do zalatwienia dwa razy czego w kraju i w ktorym kraju?

Ludzie, jakie wy sobie stwarzacie problemy i niepotrzebnie wydajecie pieniadze na niepotrzebne rzeczy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Z opłaty skarbowej zwolnione są wnioski o wydanie odpisu aktu stanu cywilnego do spraw: alimentacyjnych, opieki, kurateli, przysposobienia, ubezpieczenia społecznego (ZUS, KRUS), ubezpieczenia zdrowotnego, opieki społecznej, zatrudnienia, świadczeń socjalnych, nauki, szkolnictwa, świadczeń rodzinnych (np. zasiłek rodzinny, zapomoga z tytułu urodzenia dziecka). Nie będziemy musieli zapłacić za wydanie odpisu skróconego aktu urodzenia lub małżeństwa, jeśli jest on nam potrzebny w celu otrzymania dowodu osobistego. Z opłaty zwolniony jest również wniosek o wydanie odpisu zupełnego, skróconego aktu urodzenia lub małżeństwa, który będzie potrzebny nam w celu otrzymania paszportu.

Nie dosc, ze placa za odpis aktu urodzenia, to jeszcze doplacaja za apostille
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
504 Posty
Aneta Polak
(anetapolak)
Wyjadacz
Lindemans napisał:
Z opłaty skarbowej zwolnione są wnioski o wydanie odpisu aktu stanu cywilnego do spraw: alimentacyjnych, opieki, kurateli, przysposobienia, ubezpieczenia społecznego (ZUS, KRUS), ubezpieczenia zdrowotnego, opieki społecznej, zatrudnienia, świadczeń socjalnych, nauki, szkolnictwa, świadczeń rodzinnych (np. zasiłek rodzinny, zapomoga z tytułu urodzenia dziecka). Nie będziemy musieli zapłacić za wydanie odpisu skróconego aktu urodzenia lub małżeństwa, jeśli jest on nam potrzebny w celu otrzymania dowodu osobistego. Z opłaty zwolniony jest również wniosek o wydanie odpisu zupełnego, skróconego aktu urodzenia lub małżeństwa, który będzie potrzebny nam w celu otrzymania paszportu.

może zanim kogoś oplujecie to wartałoby spytać o szczegóły - zaświadczenie było wysyłane a to niestety generuje koszty
Opłata skarbowa:

za odpis zupełny – 33 zł,
za odpis skrócony – 22 zł,
za odpis skrócony na druku wielojęzycznym – 22 zł,

zaręczam, że wiele osób nie ma możliwości odbioru osobistego drogie panie wszystkowiedzące
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
anetapolak napisał:
Lindemans napisał:

może zanim kogoś oplujecie to wartałoby spytać o szczegóły - zaświadczenie było wysyłane a to niestety generuje koszty
Opłata skarbowa:

za odpis zupełny – 33 zł,
za odpis skrócony – 22 zł,
za odpis skrócony na druku wielojęzycznym – 22 zł,

zaręczam, że wiele osób nie ma możliwości odbioru osobistego drogie panie wszystkowiedzące

Nikt nikogo tu nie opluwa, a jezzeli tak uwazasz, to polecam Ci swoje wlasne wypowiedzi w innych tematach.

Po drugie, komentowalysmy to:

co jest kompletna bzdura, a nie to, czy ktos musi za przesylke zaplacic.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
504 Posty
Aneta Polak
(anetapolak)
Wyjadacz
Lindemans napisał:

Nikt nikogo tu nie opluwa, a jezzeli tak uwazasz, to polecam Ci swoje wlasne wypowiedzi w innych tematach.

przyganiał kocioł garnkowi
nie mam szans, choćby skały srały - to raczej ty idziesz na "miszcza"
ale doceniam żart - ćwiczenia przepony dobrze robią człowiekowi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
To nie ja, kochanienka zarzucalam Tobie opluwanie, wiec z tym kotlem i garnkiem, to sie nie wpasowalas Co ciekawsze, to nie wiem gdzie w mojej wypowiedzi w tym watku moglabys znalezc opluwanie?
Co do zartow, to ja nie mam z nimi problemow z ich odbiorem. Pod warunkiem, ze maja cos wspolnego z zartem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
504 Posty
Aneta Polak
(anetapolak)
Wyjadacz
Lindemans napisał:
To nie ja, kochanienka zarzucalam Tobie opluwanie, wiec z tym kotlem i garnkiem, to sie nie wpasowalas Co ciekawsze, to nie wiem gdzie w mojej wypowiedzi w tym watku moglabys znalezc opluwanie?
Co do zartow, to ja nie mam z nimi problemow z ich odbiorem. Pod warunkiem, ze maja cos wspolnego z zartem

zwracam honor - garnek dla hilton
a co do żartów - w moim przypadku muszą mieć jeszcze jakiś poziom
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
anetapolak napisał:
Lindemans napisał:

zwracam honor - garnek dla hilton
a co do żartów - w moim przypadku muszą mieć jeszcze jakiś poziom

Ode mnie Aneto trzy uje w bok.
Najperw pisalas, ze sie nie spotkalas aby akt byl wydawany w USC za darmo. Jak juz zostalo ci to udowodnione, to zamiast sie po ludzku przyznac, ze po prostu nie wiedzialas, to zrobilo ci sie glupio i postanowilas wyjsc z twarza piszac o kosztach generujacych oplaty za wyslanie i nazywajac mnie i Lindemans przemadrzalymi. Co ma jedno do drugiego? Wcale nie trzeba odbierac osobiscie, moze odebrac mama, tata, babcia, dziadek, ciocia, wujek.

Lindemans, jak ty dajesz rade na tym forum? Zrobilam rok przerwy, ale widze, ze nic sie tu nie zmienilo. Nadal 99% to glupcy niepotrafiacy zalatwic najprostrzej sprawy, zadzwonic do zrodla i zapytac. Za wszystko chca placic, bo wydaje im sie, ze jak zaplaca to dokument bedzie mial wieksza moc.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
504 Posty
Aneta Polak
(anetapolak)
Wyjadacz
Hilton napisał:

Ode mnie Aneto trzy uje w bok.
Najperw pisalas, ze sie nie spotkalas aby akt byl wydawany w USC za darmo. Jak juz zostalo ci to udowodnione, to zamiast sie po ludzku przyznac, ze po prostu nie wiedzialas, to zrobilo ci sie glupio i postanowilas wyjsc z twarza piszac o kosztach generujacych oplaty za wyslanie i nazywajac mnie i Lindemans przemadrzalymi. Co ma jedno do drugiego? Wcale nie trzeba odbierac osobiscie, moze odebrac mama, tata, babcia, dziadek, ciocia, wujek.

Lindemans, jak ty dajesz rade na tym forum? Zrobilam rok przerwy, ale widze, ze nic sie tu nie zmienilo. Nadal 99% to glupcy niepotrafiacy zalatwic najprostrzej sprawy, zadzwonic do zrodla i zapytac. Za wszystko chca placic, bo wydaje im sie, ze jak zaplaca to dokument bedzie mial wieksza moc.
[/quote]

a cóż ci do tego jak ja sobie życzyłam odebrać moje zaświadczenie? a jeśli idzie o tę odległość w bok - to sobie nie schlebiaj
i prawdę mówiąc lotto mi to czego dowiodłaś (jak mniemasz) analizując moje wypowiedzi
rok przerwy - myślę, że to za mało aby wyleczyć się z kompleksów - ale nie poddawaj się, może nie wszystko jeszcze stracone?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok